QUÈ ÉS I PER A QUÈ SERVEIX EL REGLAMENT DE LA BÚSTIA ÈTICA I DE BON GOVERN?
La Bústia ètica i de Bon Govern obeeix a la necessitat de l’Ajuntament de Begues compti amb un sistema d'integritat institucional complet i efectiu que garanteixi una gestió pública no només lícita i ajustada a dret, sinó també respectuosa amb els principis i les regles ètiques i de bon govern establertes.
Les persones informants representen, en qualsevol sistema d'integritat, una peça clau en la lluita contra el frau i la corrupció en les institucions públiques. És per això que la bústia ètica, entesa com un instrument efectiu de prevenció enfront eventuals males pràctiques o conductes irregulars, esdevé un mecanisme electrònic de participació ciutadana fonamental perquè es concep com una eina necessària que ha de permetre oferir a qualsevol persona, tingui o no la condició de servidor públic, un canal prioritari i segur per facilitar a l’Ajuntament de Begues de manera confidencial, l’alerta o la comunicació de conductes que s'hagin esdevingut en el si de la seva organització que, per acció o omissió, puguin ser presumptament reprovables per ser contràries al dret o als principis i valors ètics i a les regles de conducta exigibles als servidors públics, sens perjudici de poder adreçar-s'hi, amb la mateixa finalitat, per altres canals de comunicació, electrònics o presencial.
La Bústia Ètica i de Bon Govern neix, no d’una sospita o posicionament negatiu sobre l’actuació municipal, sinó de la conveniència d’oferir un canal que permeti tenir coneixement de qualsevol acció o omissió contrària als principis de bon govern com una manera de reforçar la gestió pública, de palesar la seva honestedat i integritat i, com a conseqüència, de fer possible la confiança de la societat en les institucions públiques i en les persones que hi presten serveis. La Bústia Ètica i de Bon Govern comporta un posicionament transparent i obert de l’administració que no té res a amagar, que arbitra els mecanismes per revisar aquells eventuals supòsits en què no es respectin les regles de conductes positivades jurídicament o ètiques amb la finalitat última de fer propostes de millora en la gestió pública. Comporta, en definitiva, sensibilitzar en matèria d’ètica en la gestió pública a partir de la col·laboració i la participació ciutadanes.
Per tot això, el reglament de funcionament de la Bústia Ètica i de Bon Govern ha de preveure mecanismes per assegurar la indemnitat de la persona que fa la comunicació i també s’ha de reconèixer un seguit de drets a les persones a les quals s’atribueix una conducta que no s’ajusta a les regles ètiques. S’han d’establir, també, els criteris o les pautes d’actuació en la comprovació dels fets comunicats i les condicions d’ús que cal respectar.
EN QUÈ CONSISTEIX EL PROCÉS PARTICIPATIU?
L’Ajuntament de Begues ha constituït una Comissió d’Estudi formada per personal tècnic dels àmbits de l’administració electrònica i transparència, dels serveis jurídics, de secretaria i de recursos humans i, per la regidora d'administració electrònica i transparència.
Però el Reglament de la Bústia ètica afecta a tots i totes com a ciutadans i ciutadanes del poble, i tothom té dret a participar de com volem que sigui aquest Reglament. Per això, s’informa a la ciutadania en general i qualsevol que es vegi afectat per aquest reglament, que s’obre un termini per fer qualsevol proposta, suggeriment o comentari al respecte d’aquesta nova Ordenança.
La Comissió d'estudi ofereix un primer esborrany sobre el qual es pot opinar en relació als aspectes següents:
a) Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa.
b) La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.
c) Els objectius de la norma.
d) Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
Legislació relacionada:
Parlament Europeu i el Consell del 23 d'octubre de 2019, en el que van adoptar el text de la Directiva (UE) 2019/1937, relativa a la protecció de les persones que informin sobre infraccions del dret de la Unió
BOE.es - DOUE-L-2019-81812 Directiva (UE) 2019/1937 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 23 de octubre de 2019, relativa a la protección de las personas que informen sobre infracciones del Derecho de la Unión.
Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, que transposa la Directiva esmentada
BOE-A-2023-4513 Ley 2/2023, de 20 de febrero, reguladora de la protección de las personas que informen sobre infracciones normativas y de lucha contra la corrupción.
Ordenança de transparència i administració digital, aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Begues, en sessió de 31 de maig de 2022
Ordenança de transparència i administració digital | Ajuntament de Begues | Normativa local | Cercador d'Informació i Documentació Oficials (CIDO) - Diputació de Barcelona (diba.cat)
Pla de mesures antifrau, aprovat pel Ple municipal, en sessió 28 de juny de 2022
Pla de mesures antifrau | Ajuntament de Begues | Normativa local | Cercador d'Informació i Documentació Oficials (CIDO) - Diputació de Barcelona (diba.cat)
COM ES POT PARTICIPAR?
La participació s’haurà de fer mitjançant la plataforma Participa311! a través de l'apartat de PRESENTACIÓ DE PROPOSTES.
En cas de dificultats per presentar la proposta de forma telemàtica, podeu enviar un correu electrònic a begues.bustiaetica@begues.cat per demanar suport.
TERMINIS
1. El termini de participació és d’un mes (des del 15 de setembre de 2023 al 15 d’octubre de de 2023, ambdós inclosos).
2. Un cop finalitzat aquest termini, la Comissió d’Estudi es reunirà per avaluar les vostres propostes i redactar el Reglament de la Bústia ètica provisional que s’aprovarà en la propera sessió de Ple que es celebri.
Cada persona que hagi col·laborat en el procés participatiu, a través del procediment esmentat anteriorment, rebrà una resposta individualitzada en relació amb les seves propostes, indicant en tot cas i de manera argumentada si s’han estimat o no i els motius d’aquesta decisió.
3. Un cop passat el Ple, i en cas que el Reglament s’aprovi provisionalment, s’obrirà un període d’exposició pública on podreu consultar de nou el document i fer les al·legacions que considereu oportunes.
4. Després d’aquest període d’exposició pública, la Comissió d’Estudi redactarà el text final del Reglament, que haurà d’aprovar-se definitivament en una nova sessió de Ple.
En qualsevol cas, i fins a l’aprovació definitiva d’aquest Reglament, en aquest mateix espai de participació de la Plataforma Decidim Begues i del web municipal podreu trobar tota la informació de les accions que es vagin desenvolupant.
PER A MÉS INFORMACIÓ
• Telèfon: 93 639 05 38
• Mail: begues.bustiaetica@begues.cat
• A través del formulari de contacte de la web municipal:
http://www.begues.cat/altres-continguts/contactar/
Compartir